Philomela er fra den græske mytologi: på vej til sit bryllup bliver hun voldtaget af søsterens mand, og for at forhindre, at Philomela røber ugerningen, skærer han tungen ud på hende og lukker hende forsvarligt inde i et tårnkammer. Her lykkes det hende at væve sin historie ind i et tæppe.
Når GUTs cabaret bærer Philomelas navn er det, fordi den handler om tre kvinder, der aldrig fik givet deres lidelser ord; Søren Kierkegaards stakkels Regine Olsen, maleren Johan Thomas Lundbyes Louise, og Georg Brandes tjenestepige i Rom, Philomena - en navnesøster til den oprindelige. Ligesom med Philomelas tæppe, lader vi kunsten - i dette tilfælde sange - tale for pigerne, der aldrig fik mæle i kulturhistorien. Der tegner sig et billede af nogle ret umulige mænd og nogle meget langmodige kvinder.
Musikken er fra sidste århundrede - det 20. - og vi skal høre toner af Cole Porter, Jerome Kern, Gerschwin og andre af de gamle og velkendte.
"Philomela" spiller på Esrum Kloster fra d. 23/2 - 1/3 2001, alle dage kl. 20.
Georg Brandes: "Jeg så faktisk Philomela igen. Jeg var på toget fra Napoli gennem Rom, og der, i menneskemylderet på hovedbanegården kom hun løbende, som gjaldt det livet. Gud må vide, hvordan hun havde gættet, at jeg var på det tog på netop denne dag. Hendes ærinde var såmænd bare at give mig et billede af sig selv, som et minde. Jeg tog det og kørte."
"Lundbye vidste, at Louise plejede at gå i haven, hver morgen når hun var stået op. En morgen sætter han sig så på en bænk bag ved nogle buske og venter på hende, lige der, hvor stien fra huset fører forbi. Nu skal det frem - nu vil han fortælle Louise om sine følelser, nu eller aldrig - og så må det briste eller bære. Han hører fodtrin i gruset og rejser sig fra bænken for at gå hende i møde, men ser så til sin skræk og skuffelse, at det slet ikke er Louise, men en tjenestepige, der skal ud og plukke blomster. Det slår ham helt ud. Han tolker begivenheden som et tegn fra skæbnen, der åbenbart ikke synes, at det skal være ham og Louise."
"Der er mangen mand bleven geni ved en pige, mangen mand bleven helt ved en pige, mangen mand bleven digter ved en pige, mangen mand bleven helgen ved en pige; - men: han blev ikke geni ved den pige, han fik, thi med hende blev han kun etatsråd, han blev ikke helt ved den pige han fik, thi ved hende blev han kun general, han blev ikke digter ved den pige han fik, thi ved hende blev han kun fader, han blev ikke helgen ved den pige han fik, thi han fik slet ingen, og ville kun have een eneste, som han ikke fik, ligesom enhver af de andre blev geni, blev helt, blev digter ved den piges hjælp, de ikke fik."
Søren Kierkegaard: In Vino Veritas
Anmeldelse, Ugeposten. 27.februar, 2001:
Kloster-cabaret i verdensklasse
Af Lau Ishøj
Det var ikke af høflighed, at den stående applaus ingen ende ville tage fredag aften efter GUTs cabaret-premiere "Philomela" i Esrum Kloster. Undervejs i cabaret'en valgte publikum 'lidt tøvende' kun at klappe efter hver af cabaretens 17 sange. Skulle begejstringen tilkendegives med velfortjente klapsalver efter hver enkeltstående præstation, ville forestillingen trække for længe ud.
Navnet Philomela er græsk og har i og for sig intet med cabareten at gøre, men derimod Philomena, som er et normalt pigenavn i de latinske lande, men Philomena var kun en af flere skæbner, som blev behandlet til fuldkommenhed af Sara Grabow Johnsen, Nadia Mostrup og Lone Østergaard, akkompagneret af Rasmus Christensen (guitar), Martin Bonde (klaver), Simon Abrahamson (kontrabas) og Jakob Holm (trommer). Stykket kunne lige så godt have heddet "Regine" eller "Louise".
GUT oplevelse
Under alle omstændigheder gav GUT en blændende 'gut' oplevelse i Esrum Klosters tætpakkede lille intime 'teatersal', som var den perfekte ramme om netop denne cabaret.
Den handler om historiske skæbneudsnit fra Søren Kierkegaards, Johan Lundbyes og Georg Brandes ulykkelige kærlighedsliv hjemme og ude i den store verden.
Solisterne oplæser autentiske udsnit fra brevvekslinger og dagbogsnotater hidhørende fra de tre kendte herrer og deres mindre bekendte pigebekendtskaber (Philomena, Regine og Louise).
Sekvenserne er korte og velvalgte og pigerne (solisterne) synger lige så velvalgte sange - primært engelske, oversat til dansk. Ekspempelvis "Fly Me to the Moon" og Cole Porters "It's De-Lovely" - ialt 17 af slagsen, deriblandt hjemmestrikkede, og danser lige så velvalgt og smukt.
Den skal opleves
Bandets diskrete musik og solisternes oplæsning, dans og sang kædes sammen til en fuldkommen helhed der fremføres jomfrueligt, fint og sart og bliver til en kunstnerisk præstation af de helt unikke og helt store og helt uforglemmelige.
Ethvert yderligere forsøg på at beskrive "Philomela" vil alligevel ikke yde cabareten retfærdighed. Den skal opleves.
Derfor også nævnes: teknik ved Tue Barfod, koreografi ved Rikke Sørensen, manuskript ved Lars Kaaber og Jens Anker Jørgensen, kostumer ved Britt Jørgensen og instruktion ved Lars Kaaber.
Philomela spilles kun i aften, i morgen og på torsdag - hver aften klokken 20.
Skynd dig at gå i kloster. Sidste chance er 1. marts.
Lau Ishøj